API's

API's maken het mogelijk om informatie te delen tussen verschillende interne of externe applicaties. Zo kunnen we functionaliteit van andere partijen integreren, of gegevens of functionaliteit beschikbaar maken voor externe partners. Bij voorkeur werken we met REST en GraphQL API's, maar andere smaken kunnen we ook aan.

Oplossingen

Externe API's integreren

Veel functionaliteiten kun je zelf bouwen en data kun je zelf verzamelen. Maar het is soms slimmer om (gratis of betaald) gebruik te maken van externe aanbieders. Bijvoorbeeld Google Maps, Elasticsearch, Matomo en Iframely.

API's bouwen en documenteren

Als je functionaliteiten of data beschikbaar wilt maken voor externe partners, dan kunnen we hier een API voor bouwen. Ook schrijven we de technische documentatie zodat de API's succesvol kunnen worden gebruikt.

Interne API's

Bij grote applicaties is het vaak praktisch om ze op te knippen in onderdelen. De verschillende onderdelen interacteren vervolgens met elkaar via interne APIs. Dit houdt complexere applicaties overzichtelijk en beter onderhoudbaar.

Veiligheid

Ook bij het gebruik van API's is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Veelgebruikte methodes om API's te beveiligen zijn:

  • API-keys
  • JSON Web Tokens (JWT)
  • client certificates
  • IP blocks & firewalls